Rijn vervuild door Duitse medicijnen

Written by on 17 september 2019

De afgelopen jaren is de Rijn, ondanks internationale afspraken, er niet schoner op geworden. Onder andere hoge concentraties geneesmiddelen worden gemeten bij Lobith.

De vereniging van drinkwaterbedrijven langs de Rijn presenteerde vorige week haar jaarrapport over de Rijn in 2018. Hieruit bleek dus dat de rivier meer vervuild is dan waar op werd gehoopt.

Op vijf plekken in Nederland wordt door drinkwaterbedrijven en Rijkswaterstaat de kwaliteit van het Rijnwater structureel gemeten. Daarbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar de aanwezigheid van geneesmiddelen, industriële chemicaliën en bestrijdingsmiddelen. Die resultaten worden afgezet tegen streefwaarden die in 2000 in Europees verband zijn afgesproken.

Bij Lobith, wordt vooral veel te veel melamine aangetroffen. Deze stof wordt gebruikt bij het maken van kunststof servies, en het is een bestanddeel van een aantal medicijnen.
Het is erg lastig om de stoffen uit het water te verwijderen. Als de stijging doorzet zal er meer moeten worden gezuiverd om het uit het drinkwater te houden.


Current track

Title

Artist

Background